Over ons

Cocoon verkoopt outlet merk- en designerkleding. Wij zijn altijd al bezig geweest met duurzaamheid en willen met onze verkoop bereiken dat mensen ten eerste bewust worden van wat ze kopen, en ten tweede dat mensen geen nieuwe kleding meer kopen, maar alleen nog maar outlet en/of tweedehands kleding. Als je nieuwe kleding koopt dan werk je mee aan de vervuiling op onze aarde en aan het misbruik van dieren.

------------------------


Katoen
Katoen wordt al duizenden jaren in bijna alle kleding gebruikt. Het is zo populair omdat het vrij makkelijk grootschalig kan worden verbouwd. De traditionele katoenteelt is een gigantische belasting voor het milieu.

Water en energie

Om een kilo katoen te telen is ongeveer 10.000 kilo water nodig. Dat is al gauw 2500 liter per shirt en meer dan 7000 liter per spijkerbroek. Al dat water wordt onttrokken aan rivieren, meren of ondergrondse waterreserves. Daardoor ontstaan watertekorten voor de lokale bevolking en wordt de bodem aangetast.

Bestrijdingsmiddelen
Gemiddeld wordt er twee keer per week met chemicaliën gespoten om insecten tegen te gaan en dan ook nog een keer om de katoenbollen gemakkelijker te kunnen plukken. Een kwart van alle insecticiden en een tiende van alle pesticiden op de wereld zijn nodig om katoen te maken. Voor elk katoenen T-shirt worden zo'n 7 eetlepels bestrijdingsmiddelen gebruikt. Die gifstoffen zijn erg schadelijk voor de arbeiders die met katoen werken, en voor rivieren en akkers. De grond raakt zo uitgeput, dat men kunstmeststoffen zaait om productie weer enigszins mogelijk te maken.

Verf
Om de katoen in kleding te verwerken wordt het gebleekt en gekleurd (ook schadelijk), om dan een chemische fixeerlaag te krijgen. Om verfstoffen aan de natuurlijke stof als katoen te binden wordt formaldehyde gebruikt. Dit is een zeer giftige stof en mag volgens Europese standaarden maar in een kleine hoeveelheid toegepast worden. Helaas, en voornamelijk met donkere kleuren om dit goed te laten hechten, is deze vaak te hoog.
Ook de mooie washing in je jeans is erg giftig voor mens en milieu, al helemaal als hij dan weer gedeeltelijk gebleekt wordt met behulp van chloor. Rivieren in Mexico kleuren door verfbaden van spijkerbroeken blauw, en worden daarna voor het irrigeren van landbouwvelden gebruikt, ondanks de huidproblemen van de arbeiders in de jeansfabrieken.

Vervoer
Katoen wordt niet in Nederland verbouwd. Dat betekent dus veel transportkilometers met bijbehorende vervuiling. De CO2-uitstoot van katoen is 10 kg CO2 per kg katoen.

------------------------

Zelf dragen wij, team Cocoon, vrijwel alleen nog maar outlet-kleding. Het voordeel is dat er voor ons in ieder geval geen nieuwe kleding geproduceerd hoeft te worden en dat scheelt weer in vervuiling. Als meer mensen dit zouden doen, zou er veel minder geproduceerd hoeven worden.

Ook zetten wij ons in voor de dieren. Voor schoenen en laarzen worden dieren afgemaakt. Ze gebruiken niet alleen afvalleer, zoals veel mensen denken. Vaak worden dieren speciaal afgemaakt voor het leer.
Zijde wordt meestal op een niet diervriendelijke manier verkregen. Net zoals wol en dons. Om nog maar niet te spreken van bont. Omdat wij zo graag iets moois willen dragen zijn de dieren vaak de dupe.
Door alleen nog maar outlet-kleding of tweedehands kleding te kopen spaar je weer een leven van een dier. Er hoeft voor jou dan niet meer speciaal een dier gebruikt te worden want de kleding is er al. Hoe meer mensen dit beseffen, hoe meer dieren er gespaard worden.

Er is namelijk genoeg. Veel winkels stoppen bijvoorbeeld en hebben daardoor kleding over. Andere winkels gooien de boel om en willen af van de vorige collectie. Ook wordt bij de kledingmerken zelf vaak teveel geproduceerd waardoor er overproductie is.
Wij kopen al deze kleding die over is op en verkopen ze weer op onze website. Op deze manier zorgen we ervoor dat alles wat er al is opgemaakt wordt.

De keus voor merk- en designerkleding is een persoonlijke keus van de eigenaresse. Zij houdt van kwaliteit en mooie stoffen. Met elk kledingstuk kan wel weer een prachtige combinatie gemaakt worden. Dit laat zij af en toe zien op de website door mooie combinaties te maken zodat je een voorbeeld hebt hoe je het kunt combineren.

Cocoon wenst u veel winkelplezier!